ʥ
Your connection to our webseite is encrypted and secure
ı
ќ
Decide how your data will be used. Here are the settings
DetailsQ
Deutsch Deutsch English English Netherlands Turkey Turkey

Log into your account, in order to get access to all features.

Login
or
or create a new account
+49-2166-6284-0
73
Ta

Tantalium

180,94788 u
Name Tantalium
Symbol Ta
Atomic number 73
Atomic mass 180,94788 u
Density 16,65 g/cm³ (at 20 °C)
Melting point 3290 K (3017 °C)

Tantaal halffabricaten kopen

Vanuit Mönchengladbach, Duitsland, leveren wij wereldwijd aan klanten halffabricaten van de hoogste kwaliteit. Overtuig uzelf van onze producten en neem direct contact op met ons deskundig serviceteam. U kunt telefonisch of via ons contactformulier bij ons terecht en laat u adviseren door één van onze medewerkers. U bent ook van harte welkom om ons direct in Mönchengladbach, Duitsland, te bezoeken.

Feiten over tantaal

Voor het chemische element tantaal wordt in de Duitstalige landen het symbool Ta gebruikt. Met het atoomnummer 73 is dit element te vinden in het periodiek systeem in de vijfde subgroep of vanadiumgroep. Dit vrij zeldzame grafiet-grijze, glanzende overgangsmetaal gedraagt zich ductiel. Een typische toepassing zijn elektrolytische condensatoren met een hoge capaciteit en kleine afmetingen.

Geschiedenis van tantaal

In 1802 ontdekte Anders Gustav Ekeberg Tanalite in Finland/Kimito en Zweden/Ytterby. Het metaal draagt zijn naam naar een figuur uit de Griekse mythologie vanwege zijn zuurbestendigheid. In 1802 vond Charles Hatchett in Massachusetts een voorheen onbekend element, dat hij Columbium noemde. In 1809 vergeleek William Hyde Wollaston de twee uit het erts verkregen oxiden en concludeerde, dat het om hetzelfde element moest gaan, maar dan in verschillende oxidatietoestanden door de verschillende meetresultaten van het soortelijk gewicht.

Heinrich Rose onderzocht dit resultaat en slaagde in 1844 erin om te bewijzen, dat er twee verschillende elementen in Columbit en Tantaliet ertsen voorkomen. In 1824 slaagde Jöns Jakob Berzelius erin om elementair tantaal te produceren door kaliumheptafluorotantalaat met kalium te reduceren. Zijn metaal bestond, net als dat van Heinrich Rose, slechts voor 50% uit tantaal. Henri Moissan probeerde tantaal in een elektrische oven te produceren, maar het verkregen tantaal was zeer hard en bros door de aanwezige koolstof.

Gebruik van het metaal tantaal

Tantaal werd gebruikt als gloeidraad in gloeilampen, omdat het gemakkelijker te verwerken was dan het eerder gebruikte osmium en omdat het een hogere gebruikstemperatuur heeft tot 2300 °C. Tantaal werd later vervangen door wolfraam, een materiaal dat niet alleen een hoger smeltpunt maar ook een hoger lichtrendement heeft.

Productie en voorkomen van tantaal

Tantaal is zeldzaam op aarde en de aanwezigheid ervan is vergelijkbaar met die van arseen of germanium. Tantaal is zelfs het zeldzaamste stabiele element in ons zonnestelsel. Het is alleen aanwezig in de vorm van zijn verbindingen in verschillende mineralen en altijd samen met niobium. Om tantaal te verkrijgen, moet het daarom worden gescheiden van niobium.

In 1866 ontwikkelde Jean Charles Galissard de Marignac het eerste proces. Het paarsgrijze tantaal is een hoogtemperatuur smeltend zwaar metaal met een Vickers hardheid van 60-120 HV. De meeste eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van niobium. Met 3000 °C heeft tantaal het hoogste smeltpunt van alle elementen in vergelijking met wolfraam, koolstof en rhenium. Het materiaal wordt supergeleidend onder een overgangstemperatuur van 4,5 Kelvin. Het reactieve metaal reageert met niet-metalen zoals zuurstof, halogeen of koolstof.

Deze eigenschap kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt, aangezien een dunne laag tantaaloxide het materiaal beschermt en dus passief maakt. De reactietemperatuur ligt bij 300 °C. Zuiver tantaal is ductiel en zeer rekbaar. Kleine hoeveelheden koolstof of waterstof hebben echter een aanzienlijke invloed op de mechanische eigenschappen. Door zijn brosse gedrag is onzuiver tantaal moeilijk te verwerken.

Tantaal halffabricaten kopen - toepassingsgebieden

Het biocompatibele materiaal wordt ook gebruikt in de medische technologie voor gereedschappen, protheses, botnagels, kaakschroeven en klemmen. In de chemische industrie is bijvoorbeeld de corrosiebestendigheid belangrijk. Het wordt meestal gebruikt als bekledingsmateriaal voor reactoren en wordt ook gebruikt voor warmtewisselaars en pompen. Om de verwerking te vergemakkelijken, wordt met wolfraam gelegeerd tantaal gebruikt in plaats van zuiver tantaal.

adalize | MK1 v8.9.15 | RegNr. 18430 | use-media Œ
û