Adı | Tantal |
Simge | Ta |
Atom numarası | 73 |
Atomik kütle | 180,94788 u |
Yoğunluğu | 16,65 g/cm3 (20 °C'de) |
Erime noktası | 3290 K (3017 °C) |
Almanya: Mönchengladbach merkezinde, en yüksek kalitede tantal yarı bitmiş ürünler ile dünya çapında müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Ürünlerimizden kendinizi ikna edin ve yetkili servis ekibimizle iletişime geçin. Bize telefonla veya iletişim formumuzdan ulaşın ve personelimizden tavsiye alın. Ayrıca bizi Mönchengladbachta doğrudan ziyaret edebilirsiniz.
Kimyasal element tantal için, sembol Ta kullanılır. Atom numarası 73 ile bu element beşinci alt grup veya aynı zamanda vanadyum grubunda periyodik tabloda bulunur. Bu oldukça nadir bululan grafit gri parlak geçiş metali sünektir. Tipik bir uygulama yüksek kapasiteli, küçük ölçekli elektrolitik kapasitörlerdir.
1802 yılında Anders Gustav Ekeberg Tanaliti Finlandiya/ Kimito ve İsveç/Ytterby'de keşfetti. Metal asitliğe karşı direnci nedeniyle Yunan mitolojisinden bir figür adını almıştır. Massachusetts'te Charles Hatchett 1802'de Columbium adını verdiği bilinmeyen bir element buldu. William Hyde Wollaston 1809 yılında madenden elde edilen iki oksit karşılaştırıldı ve aynı element olması gerektiğine karar verdi, ancak farklı oksidasyon durumlarında belirli ağırlığın farklı ölçüm sonuçları olduğunu belirtti.
Heinrich Rose bu sonucu araştırdı ve 1844'te kolomb ve tantalit madenlerinde iki farklı element olduğunu kanıtlamayı başardı. Jöns Jakob Berzelius 1824 yılında potasyum heptafluoroototalat temel potasyum ile azaltarak elemental tantal elde etti. Heinrich Rose'un dediği gibi tantal metalin sadece %50'sini oluşturuyor. Henri Moissan elektrikli fırında tantal yapmaya çalıştı, ancak elde edilen tantal içerdiği karbon nedeniyle çok sert ve kırılgandı.
Tantal, daha önce kullanılan osmiyuma göre daha kolay işleme seçenekleri ve 2300°C'ye kadar daha yüksek kullanışlı sıcaklık nedeniyle akkor lambalarda ipliksi olarak kullanılmıştır. Tantal daha sonra malzeme tungsten ile değiştirildi. Tungsten erime noktasi ve ışık faydalanması açısından daha güçlüdür.
Dünya'da tantal nadiren bulunur ve frekansı arsenik veya germanyum ile karşılaştırılabilir. Tantal bile güneş sistemimizdeki en nadir kararlı elementtir. Sadece çeşitli mineraller ve her zaman birlikte niobial ile bileşikleri şeklinde mevcuttur. Tantal elde etmek için, bu nedenle niyon dan ayrılması gerekir.
1866 yılında, ilk yöntem Jean Charles Galissard de Marignac tarafından geliştirilmiştir. Mor-gri tantal 60-120 HV vickers sertlik ile yüksek sıcaklık eritme ağır metaldir. Özelliklerinin çoğu niyobyuma benzer. 3000°C'de tantal, tungsten, karbon ve rhenium'a göre tüm elementlerin en yüksek erime noktasına sahiptir. Malzeme 4.5 Kelvin atlama sıcaklığının altında süperiletken olur. Reaktif metal oksijen, halojen veya karbon gibi olmayan metallerle reaksiyona girer.
Tantal oksit ince bir tabaka oluşturup ve pasifleştiği için, bu özellik çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Reaksiyon sıcaklığı 300°C'dir. Saf tantal sünek ve baya esnektir. Ancak, karbon veya hidrojen küçük miktarlarda önemli ölçüde mekanik özelliklerini etkiler. Kırılgan davranış nedeniyle, kirli tantal işlemek zordur.
Biyouyumlu malzeme aynı zamanda tıbbi teknoloji de araçlar, protezler, kemik çivi, çene vidaları ve kelepçeler için kullanılır. Örneğin kimya endüstrisinde korozyon direnci önemlidir. Tipik olarak, reaksiyon kazanları için bir astar malzemesi olarak kullanılır ve aynı zamanda ısı eşanjörleri ve pompalar için kullanılır. İşleme sağlamak için, saf tantal yerine, tungsten alaşımlı tantal kullanılır.